Aggressiivista käytöstä hautomahaluista kohtaan

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Kanafanitar4
kana
Viestit: 91
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Aggressiivista käytöstä hautomahaluista kohtaan

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 » 05 Tammi 2018, 12:36

Yksi kana haluaa hautoa, on pudottanut mahauntuvat, nyt oli jo makaamassa munien päällä - nostin ulkoilemaan. (Ei ole kukkoa, joten hautominen turhaa hommaa.) Huomasin, että parven toinen kana käyttäytyy tätä hautomisintoista kohtaan aggressiivisesti. Siis kun hormonihöyryinen kana ääntelee ja pörhistelee tavalla, jolla hautomisaikeinen ääntelee, tämä toinen kana hyökkäilee sen kimppuun. Onko tämä tavallista? Reagoiko kana siis toisen muuttuneisiin hormoneihin?

Ja vielä toinen kysymys. Kun kana hyökkäsi, huusin sille "ei" ja lähestyin sitä "uhkaavasti". Oppiiko kana, että jokin käytös ei ole sallittua? Vai onko ei-huuto turhaa? :)

Avatar
Aleksandra
kochin
Viestit: 790
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Aggressiivista käytöstä hautomahaluista kohtaan

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 09 Tammi 2018, 16:14

Voihan olla, että yhden kanan muuttunut käytös ärsyttää toista. Hautomakuumeinen kun on pesänpuolustus- ja pörhistelyvaihde päällä, se voi provosoida ylempänä nokkimisjärjestyksessä olevaa kanaa kovempiin otteisiin.

Muistelisin, että jotain vastaavaa lievää on meilläkin kanalassa kanojen kesken ollut, muttei koskaan mitään suurempaa ongelmaa. Mutta yksi meidän aiemmista kukoistamme suhtautui hautomakuumeisiin kanoihin aggressiivisesti. Hautomakuumeiset saivat pesästä liikkeellä ollessaan kyseiseltä kukolta kovaa jahtaamista. Kukko halusi ne pois silmistään. Nykyiset kukot eivät ole moista harrastaneet.

En itse usko, että kanan pois opettaminen tuollaisesta käytöksestä oikein toimii. Tosin en kyllä ole kokeillut. :) Lähinnä tulee mieleen, että opettaminen saattaa aiheuttaa hämmennystä koko parvessa. Ajattelen, että kanojen pitää itse selvittää välinsä, ja jos jotain oikein dramaattista ilmenee ja joku kana kärsii, täytyy ihmisen puuttua asiaan ja järjestää tilanne jotenkin, esim. tilan jakamisella tai jollain muulla asiaan sopivalla tavalla.
Alhoja elämän ilona.

Kanafanitar4
kana
Viestit: 91
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Aggressiivista käytöstä hautomahaluista kohtaan

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 » 10 Tammi 2018, 19:53

Hei,

kiitos vastauksesta. Hautomahaluinen on ainakin toistaiseksi luopunut haluistaan, ja elo parvessa on näyttänyt sopuisalta. :)

Vastaa Viestiin