Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksia!

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Bean

Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksia!

Viesti Kirjoittaja Bean » 08 Loka 2012, 11:42

Yleisön pyynnöstä ja näköjään tarpeesta, on syytä aloittaa siis täällä Munanetissäkin uusi aihealue, jossa voidaan käydä asiallista keskustelua Maatiaiskanan säilytysohjelman uusista säännöistä ja niiden käytännön merkityksestä/soveltamisesta? :smt045

Facebookissa on omat fooruminsa, jossa asioista keskutellaan, mutta koska kaikki eivät ole facebookissa tai kuulu keskusteluryhmiin, niin ehkä on syytä alkaa siis täälläkin käymään tarkemmin noita sääntöjä läpi. Onhan tämä ollut itsellekin se kaikkein tärkein tiedonlähde kaikkiin kanoihin ja muihinkin siivellisiin liittyen. Säännöistä järjestetään ensimmäinen koulutustilaisuus marraskuussa, jonne siis mahtuu vain 25 poikastuottajaa/tuottajaksi aikovaa. Osallistujien määrä on arvioitu jo poikastuottajana olevien lukumäärän perusteella ja toisaalta pienempi ryhmä varmasti omaksuu uudet säännöt helpommin ja saadaan parempia keskusteluja ja kysymyksiä käyty läpi, kuin, että olisi sata ihmistä isossa luentosalissa istumassa takapenkillä ja juttelemassa omiaan. Uskon ja toivon, että MTT järjestää vastaavanlaisen tilaisuuden myös uudestaan ja tällöin vähän toisella puolella Suomea. Kaikki ei tietenkään ole aina niin helppoa järjestää, koska vaaditaan aikaa ko tilaisuuden järjestämiseen, rahaa ja ennen kaikkea sopiva paikka ja aika, jotta mahdollisimman moni tilaisuuteen pääsisi tulemaan. Mikäli nyt ei mahdu mukaan, niin kaikki puheenvuorot ja esitykset tulevat siis myös nettiin luettavaksi ja toisaalta mukana olevat pystyvät jatkossa sitten jakamaan tietotaitoaan myös muille säilytysohjelmassa oleville ja sinne aikoville.

Haluan kuitenkin korostaa sitä, että pidetään tämä viestiketju asiallisena, ei mennä henkilökohtaisuuksiin ja ei heti tyrmätä toisten ehdotuksia tai ajatuksia. En myöskään edelleenkään halua julkisesti mennä ketään haukkumaan, vaikka kuinka sitä vaadittaisiin ja tämä johtaisi siihen, että minä en kelpaa esim. facebook-kaveriksi. :smt002

Itse olen siis ollut säilytysohjelman neuvotteluryhmän jäsenenä, yhtenä poikastuottajan edustajana neuvottelemassa uusista säännöistä (lukenut, muokannut, lukenut, ehdottanut, perustellut, tyrmännyt, lukenut, muokannut jne) ja pyrkinyt siihen, että niissä olisi mahdollisimman paljon järkeä, eli sitä että ne eivät olisi vain sääntöjä sääntöjen tekemisen vuoksi, ihmisten kiusaamisen vuoksi, vaan, että niiden avulla saavutettaisiin säilytysohjelman tavoite, joka on turvata maatiaiskanan säilyminen jatkossakin säilyttämisen arvoisena ja mahdollisimman monipuolisena, eli geenipooliltaan rikkaana.

Sääntöjä ei pysty yhdellä tai kahdella lauseella helposti kirjoittamaan auki niiden merkitystä ja siksi helposti tulee väärinymmärtämisiä ja ulkopuolisen on vaikea nähdä mikä on kunkin säännön perimmäinen tarkoitus ja miten se muka palvelee säilyttämistä ja säilytysohjelman tavoitteita.

Sopiiko siis, että käydään tässä viestiketjussa asiallisesti läpi sääntöjä yhdessä. Mikäli vastustaa säilytysohjelmaa tai muuten vain haluaa tuoda omia mielipiteitä asiasta kuin asiasta esille, niin tehtäköön se jossain muussa viestiketjussa. Pidetään tämä helppona ja nopeana keinona saada mahdollisimman oikeaa tietoa uusista säännöistä....toki jokin asia voi olla vielä itsellänikin epäselvä, eli tällöin joudun turvautumaan muiden neuvotteluryhmän jäsenten apuun tai ohjelman koordinaattorin neuvoihin, jolloin vastauksen saaminen voi kestää vähän. Tavoitteena on kuitenkin lukea tätä viestiketjua säännöllisesti ja antaa vastauksia mieltä askarruttaviin asioihin, jotka liittyvät sääntöihin ja niiden tulkintaan. :smt006

Maattari
jussila
Viestit: 1606
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Maattari » 08 Loka 2012, 12:03

Kiitos Bean :smt006
Minua askarruttaa se että kanan alla saa vain hautoa sen omaan kantaan kuuluvia munia ja toisen rodun alla ei saa hautoa sitä omaa kantaa mutta konehaudonta on ok? Jos mulla on orpin alla 10 maatiasmunaa, ne haudotaan luonnollisesti, niillä on emo joka opettaa kanojen tavoille ja ne ovat silti puhtaita maatiaisia. Perusteluksi ei riitä se että halutaan pitää rotupuhtaina koska ne ovat rotupuhtaita, eivätkä todellakaan mene sekaisin. Ja miten ne kannat jotka eivät haudo, onhan se luomnollisempaa hautoa toisen kannan tai rodun alla kuin koneella jos siihen vaan on mahdollisuuus? Käytännössä meillä kyllä maatiaisetkin hautovat orppeja mutta säännöt voi ymmärtää myös niin että sekin olisi kiellettyä?

Muoks: ja käytännössä eihän kukaan pysty valvomaan miten kukin omiansa hautoo.
Viimeksi muokannut Maattari, 08 Loka 2012, 12:16. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Talbot

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Talbot » 08 Loka 2012, 12:06

Hyvä idea Bean, kiitos tästä, vaikka oletkin kysymys-vastaus-palstasi kanssa pahahkosti myöhässä. No, avataan pellit simppelimmästä päästä: tarkoittaako tuo luovutuskelpoisten siivekkäiden poikastuottajakohtaisen laskentakaavan lopputulos yksittäisten siivekkäiden määrää vai siivekäsryhmien määrää? Minulla kun on kahdeksan kanaa ja seitsemän kukkoa, tulee jakolaskuksi 224:15=14,9. Siis voinko luovuttaa ensi vuonna 15 kukkoa ja kanaa vai 15 kukko/kanaryhmää? 15 kanaa/kukkoa on aikas vähän kun taas 15 kana/kukkoerään en pääse millään.

Bean

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Bean » 08 Loka 2012, 12:25

Maattari kirjoitti:Kiitos Bean :smt006
Minua askarruttaa se että kanan alla saa vain hautoa sen omaan kantaan kuuluvia munia ja toisen rodun alla ei saa hautoa sitä omaa kantaa mutta konehaudonta on ok? Jos mulla on orpin alla 10 maatiasmunaa, ne haudotaan luonnollisesti, niillä on emo joka opettaa kanojen tavoille ja ne ovat silti puhtaita maatiaisia. Perusteluksi ei riitä se että halutaan pitää rotupuhtaina koska ne ovat rotupuhtaita, eivätkä todellakaan mene sekaisin. Ja miten ne kannat jotka eivät haudo, onhan se luomnollisempaa hautoa toisen kannan tai rodun alla kuin koneella jos siihen vaan on mahdollisuuus? Käytännössä meillä kyllä maatiaisetkin hautovat orppeja mutta säännöt voi ymmärtää myös niin että sekin olisi kiellettyä?
Tämä asia on itsellänikin aiheuttanut päänvaivaa, koska minullakin on Brahmoja ja orpingtoneja, jotka siis tunnistaa puusilmäkin maatiaisista vaikka unissaan, jopa tipuina. Mutta koska säilytysohjelmassa tavoitteena on (sori), pitää maatiaiskanakannat puhtaina vieraista roduita ja kannat erillään toisista kannoista, halutaan se siis myös jatkossakin niin olevan. Säännöt ovat sääntöjä ja suurin riski maatiaiskanan säilytykselle on siis se, että joku vahingossa saisi sotkettua maatiaiskanan johonkin muuhun rotuun, esim. tehokanaan tai muuten vain sekarotuiseen. Puhtaat rodut, esim. jättirodut tai silkkikanat ja näiden sekoitukset maatiaisen kanssa on tietenkin helposti tunnistettavissa ja poistettavissa jos vahinko kävisi, mutta jos vahinko tapahtuu ja syntyy sekarotuisia, niin jossain vaiheessa voi olla, että seuraavat jälkeläiset eivät enää olekaan varmasti tunnistettavissa. Syntyy vain vähän suurempikokoisia maatiaisia (esim. jos orpington ja maatiainen sekoittuvat keskenään). Ja silloin meillä ei enää olekaan puhtaita maatiaisia.

Sääntöjen pitää siis olla yksiselitteisiä ja ei voida alkaa lisäämään sääntöihin poikkeuskohtia, eli tyyliin se ja sen rotuinen on tunnistettavissa ja sallitaan ja toista taas ei. Ihmiset ja siis me kanalan omistajat olemme niin erilaisia kaikki ja välttämättä kaikki eivät erota kanoja toisistaan niin hyvin kuin toinen tai sitten käy niin, että kana joka hautoo, suojelee pesäänsä niin hyvin, ettei omistaja uskalla varmistaa ylimääräisten munien pesään tuloa ja tämän jälkeen käykin niin, että sekarotuinen hautoja saikin kivan värisiä maatiaiskanoja, "eipä ole tämän väristä ennen vielä tullutkaan!" -tyyliin.

Eli kyseinen sääntö on selkeästi tiukennus aiempaan käytäntöön, mutta erittäin tärkeä, jotta voidaan olla satavarma kannan pysymisestä jatkossakin puhtaana, ja että vahinkojen sattuminen minimoidaan. Itsekin olen vastaavaa harrastanut, ja sekarotuisia ei ole syntynyt, joten voisi kuvitella, että maalaisjärki riittäisi. Tämä ei kuitenkaan voi olla säännöissä kirjattuna tällaisena, eli jos tunnistat varmasti ja estät sekoittumiset, niin siinä tapauksessa on ok. Poikastuottajalla on suurempi vastuu kannan lisäämisestä ja siinä mielessä poikastuottajan kohdalla säännöt tiukemmat. Onneksi ei sentään sääntöihin kirjattu, että eri rotuisia EI saa olla lainkaan tilalla. Nyt vain pitää pitää rodut eri laitumilla ja eri tiloissa pysyvästi. Olkoonkin vähän maalaisjärjen vastaista.

Bean

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Bean » 08 Loka 2012, 12:38

Talbot kirjoitti:Hyvä idea Bean, kiitos tästä, vaikka oletkin kysymys-vastaus-palstasi kanssa pahahkosti myöhässä. No, avataan pellit simppelimmästä päästä: tarkoittaako tuo luovutuskelpoisten siivekkäiden poikastuottajakohtaisen laskentakaavan lopputulos yksittäisten siivekkäiden määrää vai siivekäsryhmien määrää? Minulla kun on kahdeksan kanaa ja seitsemän kukkoa, tulee jakolaskuksi 224:15=14,9. Siis voinko luovuttaa ensi vuonna 15 kukkoa ja kanaa vai 15 kukko/kanaryhmää? 15 kanaa/kukkoa on aikas vähän kun taas 15 kana/kukkoerään en pääse millään.
Moi Talbot. Juu piti vähän aikaa kerätä nahan paksuutta, jotta uskalsin tänne tulla :smt002 :smt006

Laskentakaava, joka siis on 4 x kukkojen määrä x kanojen määrä jaettuna kukkojen ja kanojen yhteenlasketulla määrällä, eli yksi kukko ja 9 kanaa tekee kaavan mukaan tulokseksi 3,6 ja pyöristetään siis 4:een. Tulos merkitsee sitä, että saa poikastuottajana myydä neljä myyntierää. Yksi myyntierä voi olla vaikka vain yksi kana tai yksi kana ja yksi kukko, tai 2 kukkoa ja 10 kanaa.

Sinun tapauksessa saisit siis poikastuottajana myydä 15 parvea, joissa voisi olla maksimissaan siis n.30 kukkoa ja 150 kanaa. Eli vuodessa voisit myydä ohjelmaan 8 kanan ja 7 kukon jälkeläisiä yhteensä 180kpl, ja kaikki siis saisivat todistuksen. Näin olen sen ymmärtänyt. Lisäksi tottakai saa myydä rajattomasti enemmänkin kanoja ja kukkoja, mutta tällöin ylimääräiset menevät ohjelman ulkopuolelle, eli vaikka sellaisille ostajille, jotka haluavat vain onnellisen maatiaiskanan munia ja ehkä jatkossa myös kukonlihaa.

Käytännössä tämä siis aiheuttaa sen, että myyjän tulee olla tietoinen siitä mitä ostaja aikoo kanoillaan tehdä. Mikäli ei halua jatkossakaan liittyä mihinkään ohjelmaan, niin ei kannata todistuksia hänelle tuhlata, vaan säästää ne seuraavalle ostajalle, jonka ehkä kenties saat houkuteltua säilytysohjelmaan mukaan. Tällöin tietenkin jokainen myyjä varmistaa sen, että myyty parvi on geeneiltään mahdollisimman monipuolinen, eli mahdollisimman monen kanan ja kukon perillisiä, jotta tulevalla säilyttäjällä/poikastuottajalla olisi hyvät eväät rikastuttaa ohjelmaa seuraavilla sukupolvillaan.

Kannan uusiminen on myös siis aina tärkeää. Ei riitä, että vaihtaa aina vain kukkoa, sillä tällöin kanat pysyvät vuodesta toiseen samoina ja heidän "jalanjälkensä" kasvaa säilytysohjelmassa liian dominoivaksi. Tarkoituksena on siis saada mahdollisimman laajasti kaikkien kanojen ja kukkojen jälkeläisiä ohjelmaan ja jos tulee vaikka piilopesiä, niin silloinhan jälkeläiset ovat vain yhden kanan ja kukon perillisiä, ja on syytä harkita myykö niitä kaikkia seuraavalle säilyttäjäksi aikovalle, vai pitääkö osan itsellä, myykö osan ohjelman ulkopuolelle tms...

Eihän ole sanottua, että ohjelman ulkopuolelle myytävät olisivat hukkaan heitettyä geenivarastoa. Voihan tulla hetki, jolloin esim testaus on helpompaa ja nopeampaa, niin sieltä sitten voidaan jatkossa joskus vuosien päästä pelastaa geenejä, jotka ohjelmaan olisi hyvä ottaa mukaan.

Muusa

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Muusa » 08 Loka 2012, 12:44

Bean kirjoitti:koulutustilaisuus marraskuussa, jonne siis mahtuu vain 25 poikastuottajaa/tuottajaksi aikovaa. Osallistujien määrä on arvioitu jo poikastuottajana olevien lukumäärän perusteella
Ja ongelmanahan oli se ettei aiemmin poikastuottajilla ja säilyttäjillä ollut selkeää eroa vaan osa säilyttäjistä tuotti poikasia enemmän kuin poikastuottajat, jotka eivät kaikki tuottaneet poikasia myyntiin lainkaan. Eikö olisi ollut loogista käydä läpi säilyttäjäraportteja joista olisi helposti saanut tietää moniko säilytysohjelmassa mukana oleva on hautonut yli oman tarpeen?
Bean kirjoitti: Eli kyseinen sääntö on selkeästi tiukennus aiempaan käytäntöön, mutta erittäin tärkeä, jotta voidaan olla satavarma kannan pysymisestä jatkossakin puhtaana, ja että vahinkojen sattuminen minimoidaan.--- jos tunnistat varmasti ja estät sekoittumiset, niin siinä tapauksessa on ok. --- Nyt vain pitää pitää rodut eri laitumilla ja eri tiloissa pysyvästi.
Eli miten se nyt meni? :smt017

Btw jos halua riittäisi niin MTT:n omille sivuillekin olisi varsin helposti järjestettävissä munista vastaava, facebookia laajemman yleisön saavuttava säilyttäjäfoorumi :confused5:

Bean

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Bean » 08 Loka 2012, 12:51

Ja laitetaan vielä tarkennuksena, että laskentakaavan määrät saadaan säilyttäjän tekemästä vuosiraportoinnista, eli tuotantoon jätettyjen kanojen ja kukkojen yhteislukumäärästä. Tuotantoon jätetty määrä pitää siis sisällään aikuisten kanojen ja kukkojen lukumäärän ja lisäksi kyseisenä vuonna tuotantoon jätettyjen poikasten (alle 1 vuotiaita) määrän. Käytännössä tietenkin niin, että määrä olisi jotenkuten todellisuuden mukainen siihen, eli moniko tuotantoon jätetyistä pääsee seuraavan kauden aikana poikasia tuottamaan. Tuskin kukaan alkaa keplottelemaan säännöille niin, että kasvattaa kukkojen määrä suureksi vuoden vaihteen yli ja sitten pistää kukot heti pois. Tällöinhän ohjelman tavoite ei toteudu niin hyvin, koska geeniperimän tulisi olla mahdollisimman monipuolinen ja siihenhän tuo myyntierien laskukaava perustuu. Uskon, että laskentakaava ehkä paremmin saa ihmiset tajuamaan sen, että mikä merkitys on kun kukkoja on enemmän kuin se yksi. Toki kaikilla ei ole mahdollisuuksia pitää montaa kukkoa tai mahdollisuutta perustaa toista siitosryhmään, tai kolmatta, mutta tällöin ohjelmaan myytävien yksilöiden määrä on hieman alhaisempi, kuin sellaisen, jolla 5 kukkoa ja 20 kanaa. Myydä saa siis aina niin paljon kuin sielu sietää ja kehtaa, mutta ylimääräiset menevät puhtaina maatiaisina säilytysohjelman ulkopuolelle, ehkä tulevaisuuden reserviin. :smt001

Bean

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Bean » 08 Loka 2012, 12:56

Muusa, nyt olet lyhentänyt kirjoitustani niin, että siinä menee helposti sekaisin. Aloitin tämän viestiketjun, jotta innokkaimmat saisivat jo nyt käsitystä sääntöjen aiheuttamista muutoksista ja siitä mitä uudet säännöt merkitsevät.

Tämä ei siis ole MTT:n virallinen kanava, vaan olen ihan yhtenä teistä täällä kirjoittamassa ja en edelleenkään ota kantaa MTT:n tekemisiin tai tekemättömyyksiin. Niitä voi sitten halukkaat tuoda esille toisissa ketjuissa. :smt006

Peltomäki

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Peltomäki » 08 Loka 2012, 13:36

Hei,

Minulla ei ole mitään intoa poikastuottajaksi. Maatiaisiani tahdon säilyttää, en tuottaa sen enempää kuin mitä itse uusin kantaani ja pakkaseen laitan. Meillä on 23 tyrnäväläistä kanaa ja ens kesänä en ajatellut maatiaisia juurikaan lisätä. Muutama hullu haluaa kuitenkin hautoa, joten se ilo niille pitänee suoda. Onko minulle säilyttäjänä olemassa joitain suosituksia/määräyksiä kukkojen määrästä? Tällä hetkellä kukkoja on siis kolme. Enemmänkin varmaan vois olla, mutta talven yli ei viitsi kauhean montaa pitää.

Ja sen verran sekaisin olen nyt mennyt, etten sitäkään tiedä, jotta voinko siitosmunia ostaa kanan alle vain poikastuottajilta vai myös säilyttäjiltä?

Kiitos vastauksista!

Bean

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Bean » 08 Loka 2012, 14:07

Peltomäki kirjoitti:Hei,

Minulla ei ole mitään intoa poikastuottajaksi. Maatiaisiani tahdon säilyttää, en tuottaa sen enempää kuin mitä itse uusin kantaani ja pakkaseen laitan. Meillä on 23 tyrnäväläistä kanaa ja ens kesänä en ajatellut maatiaisia juurikaan lisätä. Muutama hullu haluaa kuitenkin hautoa, joten se ilo niille pitänee suoda. Onko minulle säilyttäjänä olemassa joitain suosituksia/määräyksiä kukkojen määrästä? Tällä hetkellä kukkoja on siis kolme. Enemmänkin varmaan vois olla, mutta talven yli ei viitsi kauhean montaa pitää.

Ja sen verran sekaisin olen nyt mennyt, etten sitäkään tiedä, jotta voinko siitosmunia ostaa kanan alle vain poikastuottajilta vai myös säilyttäjiltä?

Kiitos vastauksista!
Säilytysohjelman säännöissä on suositus, että kukkoja ja kanoja olisi yhden suhde neljään, eli 20 - 25 % parvesta olisi kukkoja. Tämä ei tietenkään ole mikään sitova sääntö, sillä kanojen hyvinvointi ja käytettävissä olevat tilat yms asiat voivat olla sellaisia, jotka menevät tämän suosituksen edelle. Säilyttäjä saa mielestäni myydä 20 siitosmunaa toiselle säilyttäjälle vuosittain, eli todennäkösesti saa tällöin myös ostaa 20 siitosmunaa toiselta säilyttäjältä tai poikastuottajalta. Tässä tulee kuitenkin sellainen rajoitus vastaan, eli toisen munista haudottuja poikasia ei sitten saisi myydä eteenpäin. Eli ostetaan vain sen verran munia/poikasia, joita tarvitsee itse oman parvensa lisäämiseen tai uudistamiseen. Jos tulee ylimääräisiä, niin sitten täytyy pistää lihoiksi tai myydä vaikka ohjelman ulkopuolelle "reserviin". Tämä tietenkin perustuu taas siihen, että jokainen saisi tasapuolisesti lisättyä omaa kantaansa, ei niin, että joku ostaa munia kauheasti toiselta ja myy sitten niitä eteenpäin ohjelmaan.

Kalle
kääpiö-kochin
Viestit: 337
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Kalle » 08 Loka 2012, 14:30

Aikanaan kun olin tyttäreni yksinhuoltajaisä, tuli kysymys tupakoinnista. Sanoin ykskantaan tyttärelleni; kotona et tupakoi, sen pystyn valvomaan, viikkorahoistasi jos ostat ja muualla tupakoit, sitä en pysty valvomaan ja näinollen en kielläkkään.
Edellämainittuun viitaten sanoisin; säännöstö on sellainen kieltojen osalta, ettei sitä parhaalla tahdollakaan kukaan pysty valvomaan. Maistuisi muuten paljon mukavammalta kun kieltojen osalta tekstissä lukisi; suositus on.... Näinhän näissä nykyisissä säännöissäkin on, ei juurikaan kieltoja eikä määräyksiä. Suomalainen on siitä mukava otus, että kun jyrkästi kielletään ja jopa perustelematta, heti aletaan miettiä kiertoteitä, vaikkei niinkään tarvetta olisi. Paljon on tulevassa ohjelmassa mietittävää ja kehiteltävää, ettei tule säilyttäjissä "joukkopako" ja se kyllä on todellakin mahdollista, ei tosin toivottavaa.
Konehaudonnasta sanoisin; en omista hautomakonetta koska kone on niin pirun huono opettaja pikkutirpoille; viikkoja olen muuten juuri nyt seuraillut kolmen mamman saman katraan opettamista. Suuri synti mielestäni ei olisi Maattarin mainitsema hautomisprojektikaan. Eivät alle puolen vuoden ikäiset nuorikot mihinkään sekoa; saavatpahan äidillistä opetusta elämäntaivaltaan varten ja sitten myöhemmin omaan tarhaansa.
Konehaudonta muuten mahdollistaa todella suuret fuskaamisen mahdollisuudet, kuten Maattari mainitsi.

mik

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja mik » 08 Loka 2012, 14:31

^^mut eikös niissä uusissa säännöissä sanottu:
Siitosmunien hankinta on sallittua vain oman kanaparven kasvattamiseksi
ja monimuotoisuuden ylläpitämiseksi saman kanakannan
rekisteröityjen poikastuottajien kesken. Poikasten haudonta ja
kasvattaminen myyntiä varten ei saa perustua ostamalla hankittuihin
siitosmuniin.

Ensilukemalta tulkitsin, että ylijäämät saisi myydä, eihän silloin ko poikaset ole kasvatettu myyntiä varten, vaan itselle? Eli myynti ei perustu ostettuihin siitosmuniin?
Tää kannattais miettii, et miten on. Mulle ainakin kanat ovat ensisijaisesti lemmikkejä, enkä haluaisi lahdata terveitä ja muutenkin kurantteja vain säilytysohjelman takia...

Bean

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Bean » 08 Loka 2012, 14:53

Säännöt on tehty noudatettavaksi ja siis suositusten sijaan luotetaan, että kaikki tietenkin sääntöjä noudattavat. Onhan noita sääntöjä muuallakin, eli polkupyörällä ajamisessa on kypäräpakko, mutta aika vähän sitä noudatetaan. Jos tapahtuu jokin onnettomuus, niin itse siitä ensinnä kärsii ja lähiomaiset. Olisiko tämä vähän samanlainen juttu...(erittäin huono aasinsilta :smt005 ). Eli noudatetaan sääntöjä ja pyritään elämään niiden mukaan, vaikka ketään ei kävisi tarkastuskäyntejä tekemässäkään. Pidetään siis maatiaiskanan säilytysohjelman tavoite aina mielessä, eikä anneta oman edun tavoittelun hämärtää sitä.

Itsekin pidän kanojani lemmikkeinä ja niillä on kaikilla nimet ja ovat tunnistettavissa toisistaan. Lisäksi minulla on kasvamassa parvi nuorikoita, jotka muodostavat ensi keväänä uuden siitosparven ja niiden tarkoituksena on ainoastaan saada uutta sukupolvea säilytysohjelmaan ja niille emme ole antaneet nimiä, koska menevät todennäköisesti myyntiin.

Näin olen Mik säännöt ymmärtänyt. Toki voi olla, että olen ymmärtänyt väärin, mutta tämän hetkisen tiedon valossa sääntö siis tarkoittaa, että toiselta hankittuja ei saisi myydä säilytysohjelmaan toiselle säilyttäjälle. Nämä kaikki säännöt varmaan käydään vielä erikseen läpi mm. koulutustilaisuudessa ja siellä sitten näistäkin asioista voidaan keskustella. Minä voin olla myös väärässä, eli älkää tuomitko minua jos puhun "kännissä" omiani.. :smt002

mik

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja mik » 08 Loka 2012, 15:03

Kyllähän tuo kohta kannattais miettii. Koska se, että itselle hautoo uutta verta ja joutuu sit laittaan esim ylimääräiset vierassukuiset kukkopojat pois, eikä niitä saa myydä omista munista haudottujen kananuorikoiden mukana, joka olisi järkevää, koska silloin kanojen ostajakin saisi erisukuisen kukon kanojensa seuraksi. Tai jos jää ylimääräisiä kanoja, niin omista kukkopojista niille sulho mukaan.

Tai ehkäpä tuohon voisi kehitellä poikkeusluvan? Tuskinpa kovin moni koko aikaa siitosmunia osta ja haudo itselle, joten ehkäpä siitä ei tulisi iso työmäärä, jos voisi anoa poikkeuslupaa myydä ylimääräiset?

Bean

Re: Säilytysohjelman uuudet säännöt, kysymyksiä ja vastauksi

Viesti Kirjoittaja Bean » 08 Loka 2012, 15:18

Ymmärrän kyllä Maattarin ja Kallen pointin emon alla haudottamisista. Olenhan itsekin käyttänyt Brahmakanojen hautomisintoa maatiaiskanan munien haudontaan, kun brahmojen munia ei ole ollut tarjolla. Ymmärrän myös toisen puolen asiassa, eli sen, että on mahdollisuus töpeksiä ja sekoittaa rotuja, jos sallitaan toisen kannan tai rodun alla haudottaminen. Sekoittaminen on aina sitä helpompaa mitä samankaltaisempia rodut tai kannat ovat keskenään ja mitä vähemmän on kokemusta kanojen hoidosta ja haudonnoista. Eri maatiaiskanakantoja ei ulkonäön perusteella pysty täysin aukottomasti aina erottamaan toisistaan ja jos vielä pääsevät polkemaan toista kantaa, niin kukaan ei pysty näitä ilman testejä enää varmasti erottamaan. Sekarotuiset ovat tässä mielessä vielä "vaarallisempia" hautojina, koska jokin tietty tunnistettavissa oleva piirre, esim. sulkajalkaisuus, saattaa jo seuraavassa sukupolvessa ollakin jollakin yksilöllä piilevänä ja täten entinen tunnistuskeino aiheuttaakin sitten ongelmia maatiaiskanan puhtauden suhteen jatkossa...

Itse olen juuri siksi muutama vuosi sitten hankkinut brahmoja ja orpingtoneja, koska ne pystyy erottamaan maatiaisista ihan tipusta lähtien. Mutta jos säännöt tuon haudottamisen ja yhteisen laiduntamisen kieltävät, myös siitoskauden ulkopuolella, niin sitten säännöt sanovat niin ja noudatetaan niitä. :smt048

Oikeastaan hyvä, että saadaan touhuun vähän ryhtiä, sillä moni ei ole viitsinyt liittyä ohjelmaan juuri sen takia, että kuka tahansa on saanut minkä tahansa perusteella tai mistä tahansa hankkineensa kanansa säilytysohjelmaan. Osa säännöistä on siis mielestäni erittäin hyviä, osa maalaisjärjen vastaisia, mutta uskon ja toivon, että noilla säännöillä pystyy elämään myös jatkossa. :smt023

Vastaa Viestiin