Mitä tänään kuuluu?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Annir85

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Annir85 » 26 Marras 2017, 09:58

Voihan sussex!! Taisku, taitaa olla hautomavietti niin valtava, että jos pari munaa alle tuuppaat, niin ei haudo tyhjällä itseään hengiltä. Tässä kanssa jännitän koska tuo oma sussexporukka päättää parven koon kasvatuksesta. Nyt vasta munia on alkanut tulemaan, mutta mikäli neitoja yhtään tunnen niin pesissä maataan pian urakalla. Eipä auta sitten muu kuin naapuriparven munia alle...

Taisku
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 23 Maalis 2015, 13:43
Paikkakunta: Kangasala

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Taisku » 26 Marras 2017, 16:55

Annir85 kirjoitti:Voihan sussex!! Taisku, taitaa olla hautomavietti niin valtava, että jos pari munaa alle tuuppaat, niin ei haudo tyhjällä itseään hengiltä. Tässä kanssa jännitän koska tuo oma sussexporukka päättää parven koon kasvatuksesta. Nyt vasta munia on alkanut tulemaan, mutta mikäli neitoja yhtään tunnen niin pesissä maataan pian urakalla. Eipä auta sitten muu kuin naapuriparven munia alle...
Jep. Siellä se Sirkkunen pönöttää samassa pesässä, mutta tyhjän päällä. Ja pitää sen sortin mekkalan :smt027 , jos joku yrittää läheentyä tuota kolmen pesän rivaria. Muut rouvat ovatkin tänään munineet toisella seinustalla olevaan kahden rivariin.

Tästä sitten ryhdynkin oman parven ulkopuolisten munien hankintaan. Laitanpa sulle Anni viestiä.

Meillä on nyt ollut kolmen viimeisen vkon ajan hurjat munantuottolukemat; 43, 45 ja 44 munaa viikossa. Wau, kyllä on ihanaa. Joka kerta munia kerätessä muistan ihan ääneen kiittää paikalla hengaavia tuottajia. Onneksi todella harvoin on ihmisyleisöä tuossa kohtaa. :smt005
Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. - Muumipappa -

Zerless

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Zerless » 29 Marras 2017, 10:20

Meillä haudotaan myös! Martta maatiaismix hautoo tällä hetkellä kahta itävää munaa, nyt vuorokausi 13, vähänkö jännää! Toivon niin kovin että molemmat selviävät maaliin asti :smt049 Kolmaskin hedelmöittynyt oli, mutta se oli hajonnut :smt009 Vielä kanat viitsivät piipahtaa ulkoilemassa aina kun ei ole lunta tai sateinen sää, epätoivoisesti navetan seinän vieressä koittavat ottaa kylpyjä, vielä on kesää jäljellä :smt003

SiniS
kääpiö-kochin
Viestit: 339
Liittynyt: 16 Kesä 2017, 05:04
Paikkakunta: Vaala
Viesti:

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja SiniS » 29 Marras 2017, 19:21

Kiva huomata, että meillä ei ole ainoat vauvakuumeiset kanat, Alma kököttää pesässä ja pörhistää kaikki kolme höyhentään pystyyn kun munia menee keräämään. Sulkasato pahimmillaan ja tämä hyväkäs yrittää hautoa :oops:
Lehmiä, koiria, kissoja ja kanoja (orpington, maatiainen, kääpiökochin)

kukkopoika
bankiva
Viestit: 353
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 29 Marras 2017, 20:30

On se meilläkin hautova kana.Toisen kerran tänä vuonna hautomakuumeessa.Ensimmäisen haudonnan aloitti kesäkuun alkupäivinä ja lopetti elok. alkupäivinä.
Tipuja ei tullut kun munat kerättiin päivittäin pois.Nyt se on viikon asunut pesälaatikossa.Onko taas sama 2 kuukauden urakka edessä?
Käy se välillä syömässä,juomassa ja tekemässä jumalattoman paskan.

Ronkeli
tipu
Viestit: 43
Liittynyt: 29 Elo 2017, 19:22

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Ronkeli » 09 Joulu 2017, 17:24

Tänään kuuluu sekä hyvää :smt007 että huonoa :smt012 . Aloitetaan aikajärjestyksessä eli hyvistä kuulumisista.

Hyvä uutinen: Meidän musta munimaton Hilja-kana (melkein vuoden vanha) teki tänään ensimmäisen onnistuneen munansa! (historiaa on toisessa ketjussa).Viikolla aiemmin löytyi yksi särkynyt muna, jonka täytyi olla tämän. Hiljahan ei siis ole koskaan muninut ja ryhtyi hautomaan pari kuukautta sitten lainamunia ja saikin kaksi poikasta, jotka hoiti tosi hyvin vieroittamiseen asti. Sen jälkeen minä olen saanut olla tipusten keinoemona, hyvin ovat minut emokseen huolineet. Haudonnan ja hoitourakan aikaan heltta kuivui kasaan, mutta heti vieroittamisen jälkeen alkoi pesissä kiipeäminen ja levoton olo, helttakin punertui ja nousi pystyyn parissa päivässä. Viime viikolla se sitten kyyhötti omituisesti ja liikkui vähän. Minä aattelin, että nyt se on tullut tiensä päähän, mutta onneksi sai vielä kokea tuon äitiyden onnen. Eikä mitä, minä hätäpäissäni syötin Axilur-kuurin ja kanahan terhakoitui elolle. Tänä aamuna oli taas terhakkana pesää etsimässä ja niinhän sieltä alta löytyi lämmin muna. Tunnen kanojeni munat muodosta; alholaisten ja näiden muiden maatiaisten munat ovat eri kokoisia ja eri muotoisia. Hyvä Hilja :smt048 , nyt meillä on kuusi munivaa kanaa, tosin yksi luulee taas hautovansa, eikä siis muni.

Huonot uutiset: Tänään tarkkailin Sussex-kukkoni Kalevin touhuja kanalassa ja kiinnitin huomiota, että se suki peräpäätään niin usein. Eikun kukko kainaloon ja katse persuuksiin. Ihmettelin, että tällaiset värkitkö ne kukolla ovat kun oli sormenpään kokoisia pahkuroita peräaukon yläpuolella. Tarkensin katsetta ja ei voi olla totta: täällähän vipeltää pieniä otuksia. Otettiin maalarinteipillä muutamia kiinni ja väiveiksi minä ne luokittelen. Kanatäistä en löytänyt kuvia netistä. Yritin pehmitellä ja pestä pensselillä noita pahkuroita, mutta olivat niin kiinteitä palloja sulan ympärillä sulan kiinnitysmiskohdan lähellä. Ne eivät ole kakkaa, voisko niissä olla noiden väiveiden pesäpaikkoja vai miten ne lisääntyy? Apteekista en saanut apua ulkoloishäätöön, heille kanat on ihan outo juttu! Maananataina kuulema kannattaa soittaa eläinlääkärille. Pesun jälkeen suihkuttelin ensiapuna Septidiniä, josko hillitsisi hieman elämää peräaukon lähellä. Äsken kävin vielä rasvaamassa pahkurat ruokaöljyllä, josko sillä pehmenesivät. Tarkistin osan kanojen ja tipujen takapuolia, mutta ne näytti ihan ok. Tosin hoidettava kai ne on koko konkkaronkka, yhteensä 13 elävää. Kaikkia kanojahan (6) tuo kukko polkee, joten on kai niitä väiveitä sitten muissakin, ainakin jonkin verran.
Huh,huh. Ootellaan mitä ell sanoo (lääkitys) ja miten minä ne pahkurat poistan. Ei viitsisi ruveta kynimään kukkoa ihan elävältä perssulkia repimällä.

ps. Ihmettelin pari päivää kuinka kukko antoi yhden kanan nokkia päätään ja tuo tapahtuma oli niin liikuttavan hellävarainen toimitus. Aattelin, että ompa herkkää. Eikä mitä: sehän nokki varmaan niitä pikkuotuksia!

Taisku
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 23 Maalis 2015, 13:43
Paikkakunta: Kangasala

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Taisku » 11 Joulu 2017, 21:17

Hautomisen hurma se vain meillä lisii. :smt044
Sirkku-sussex aloitti, sen alle saatiin Annilta asiaa helpottava 'sikspäkillinen' komioita munia. Kuoriutuminen osuu Tuomaan päivälle, kaikissa kuudessa munassa näkyi 'hämähäkit' eli verisuonistot.
Toisessa pesässä pönöttää viiden munan päällä pontevana puolivuotias maatias-sussex-mix Iiris. Sillä nyt ensimmäinen haudonta. Iiris on sellainen mokka-master-kurnuttaja eli sekö ilmeisesti juttelee nyt jo munilleen? Hauska höpöttäjä.
Myös Iiriksen sisko, Lumi, on vallannut yhden pesän itselleen ja hautomisen aikeet on selkeät.

Nyt on kaikki suosikkipesät vallattu - neljä munivaa kanaa ja kaksi ei-niin-kivaa-munintapesää jäljellä. Saisikohan noiden pesien arvoa nousemaan kanarouvien silmissä, jos aamulla laittaisin sinne aina yhden edellisen päivän munan houkutteeksi? :smt002

Tänään iltahämärissä virittelin ensimmäisen kerran hiirenloukut, joihin syötiksi asettelin sulatettua suklaata, naapurimaan suklaatehtaan minttukrokanttia. :smt048
Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. - Muumipappa -

Annir85

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Annir85 » 17 Joulu 2017, 20:37

Taisku, täällä etänä jännitetään kovin teidän haudontoja :smt023
Nyt täytyy kyllä piirtää iso ruksi seinään, meillä EI haudota ja pienimmät tiputkin taitaa olla jotain 5vk suurinpiirtein :smt037

Ihan hyvä sinänsä. Tässä kovin olen suunnitellut kanoja vähentäväni, mutta kun ne on kaikki niin persoonallisia... Jokusen sekulin vois kyllä myydä, jos vaikka jättäis vain ne omiin tarkoituksiin ja omasta mielestä onnistuneet mixaukset jäljelle.
Kelit on täällä ihan jees, pakkasta ei ole ollut kuin pari astetta kylmimmillään, eli kanalassa tarkenee vallan komiasti pehkun puhistessa. Uloskin sitä on saanut roudata ihan kiitettävästi.

Viiruilla aloitin pari viikkoa sitten kuivikekokeilut, kun ärsyynnyin siihen että hamppu sotkeutuu jalkoihin ja niitä saa päivittäin olla putsaamassa kökkäreistä. Viirut on sellaisia p**kalinkoja että kolmesti jouduin häkin putsaamaan viikossa, kaks kertaa päälikerroksen ja kerran kaikki-pois tyylillä. No, tosiaan kaksi viikkoa sitten laitoin olkipellettimuretta kuokeiluun. Aluksi vaikutti olevan liian isokokoista pienille jaloille kävellä, mutta tosi nopeasti se mureni jauhomaiseksi. Nyt täytyy kyllä sitä kehua, en ole tänä kahden viikon aikana KERTAAKAAN siivonnut häkkiä muuten kuin kädellä kääntämällä. Kakkaa ei näy, ei jää käteen, ei haise, jalat puhtaat, kuivike näyttää siltä kuin olisi just vaihdettu :shock:. Nyt ostin suoraan hienojakoisempaa tavaraa kokeiluun, se käyttöön heti kun häkinpohja vaikuttaa siltä että kaipaa vaihtoa.

Taisku
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 23 Maalis 2015, 13:43
Paikkakunta: Kangasala

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Taisku » 18 Joulu 2017, 20:25

Patakukkopojilla oli tänään päättäjäiset. Syyskesän poikueessa kolme kukkoa, joista kaksi teurastettiin ja yhden jätin varakukon paikalle kasvamaan.

Juup. Hautojien porukka on lisinyt taas yhdellä. :smt043
Sirkun tipujen pitäisi kuoriutua nyt torstaina, Tuomaan päivänä.
Iiriksen alle hankitut munat vaikuttavat harmillisesti hedelmöitymättömiltä, mutta annan olla vielä haudottavana. Ja se kurnuttaa edelleen siellä pesässä sekä käydessään itse syömässä.
Lumi on nyt vihdoin rauhoittunut pesään. Kyllä oli neitosella poukkoilua - kun ei tättähäärä millään malttaisi olla paikoillaan. Lumin alle pitäisi nyt saada muutama munanen.
Iiriksen ja Lumin kolmas sisko Apila on myös aloittelemassa haudonnan. :-"

Suklaa ei sit maistunut hiirille. Russeli-Maija on niitä tehokkaammin pyydystänyt. :smt023 Ja kanilan viereisessä rinteessä näkyi lumella rotan jäljet. Yöks. Raja ylittyi ja hain myrkkyä, syötti on tarjolla. Mutta koirien ja kissan ulottumattomissa.

Huokaus. Mun joulu on torstaina, kun tipujen pitäisi kuoriutua. :smt049 Vielä muutama yö.
Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. - Muumipappa -

Taisku
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 23 Maalis 2015, 13:43
Paikkakunta: Kangasala

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Taisku » 31 Joulu 2017, 20:54

Sirkku ja Tuomaanpäivänä kuoriutuneet poikaset viettivät reilun viikon aikaa tipu-kamarissa muusta parvesta erillään. Tänään muuttivat muun parven joukkoon. Emo puolustaa pontevasti tipujaan, jos joku erehtyy liian liki. Mutta kovin on rauhallista elo ja olo parvessa. Prinssi-kukko oli hellyttävän kiinnostunut tipuista, se niiaili tipujen edessä niitä pää alhaalla katsellen. Jostain syystä Prinssillä oli kovasti kiekumis-asioita tänään.

Tiput on niin :smt049 :smt049 :smt049 Ja niitä on tulossa vielä lisää.
Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. - Muumipappa -

Avatar
Aleksandra
viiriäinen
Viestit: 871
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 02 Tammi 2018, 09:54

Taisku kirjoitti:Prinssi-kukko oli hellyttävän kiinnostunut tipuista, se niiaili tipujen edessä niitä pää alhaalla katsellen.
Tuo on mun mielestä yksi liikuttavimpia eleitä mitä kukon voi nähdä tekevän. Olen itsekin muutaman kerran onnistunut näkemään, kun kukko tarkastelee ihan pieniä tipuja hyvin läheltä, oikein tuijottaa niitä silmiin, rauhallisesti paikoillaan. Olen ajatellut, että kukko silloin 'skannaa' poikaset, painaa ne mieleensä ja ilmaisee, että nämä kuuluvat nyt omaan porukkaan. Ja tutustuttaa ne siinä samalla itseensä. Mielestäni ele on kerrassaan hienoa katsottavaa. :smt055 Onnea Taisku tipuista!

Meidän kanalassa on rauha maassa ja kaikki hyvin. Kaikki ovat terveitä ja siivekkäiden sosiaaliset suhteet näyttäisivät olevan kohdallaan. Kanalassa on mukavaa ja rentouttavaa käydä. Nuori Tellervo-kananen vähän kiroilee ja pörhistelee. Sanoin sille, että jos vasta vähän keväämmällä suunnittelisi haudontaa eikä ihan vielä. Saa nähdä kuunteliko hän vai jääkö se joku ilta pesään asumaan. :wink:
Alhoja elämän ilona.

Taisku
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 23 Maalis 2015, 13:43
Paikkakunta: Kangasala

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Taisku » 03 Tammi 2018, 20:11

Kiitos, Aleksandra. :smt001

Lauhan sään vuoksi siivekkäät ovat ulkoilleet Sirkkua ja tipuja lukuunottamatta. Lisäsin katetun ulkotarhan pohjaan jälleen annokset turvetta ja tuhkaa. Kyllä oli mukava seurata kanojen nautinnollista kylpemistä. Porukan nuori kukko on alkanut kajautella vielä epävireisiä kiekumisia. Sen teinipoikanimi on nyt muuttunut Kauno Korea Kirjavaisesta hieman lyhyemmäksi Rafaelloksi - sopii edelleen koreaan ulkonäköön. :smt003
Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. - Muumipappa -

SiniS
kääpiö-kochin
Viestit: 339
Liittynyt: 16 Kesä 2017, 05:04
Paikkakunta: Vaala
Viesti:

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja SiniS » 12 Tammi 2018, 19:58

Oma parvi harveni yhdellä tuossa taannoin (ei mennyt hukkaan, karhukoira söi ihan kaiken), nuorikot 5kpl munivat täytyä häkää, mitähän niillä on ikää, 18 viikkoa tai jotain. Eka ja Toka paljastuivat kukoksi ja lamaksi, Toka harjoittelee jo kiehumista, äänenmurros parhaimmillaan 14 viikkoisella pojalla :smt040 Eka teki eilen ekan munan, semmonen peukalonpään kokoinen.

Ensimmäiset viitteet lättyilystä on havaittu, vielä ihan totista meininkiä ei ole. Kuukauden jos vielä malttaisivat. Haaveilen rokkitipuista, mutta pitää odotella niitä hautojia. Laiskana en jaksa alkaa koneen kanssa pelaamaan, kyllä nuo maatiaiset varmasti homman hoitaa.
Lehmiä, koiria, kissoja ja kanoja (orpington, maatiainen, kääpiökochin)

kaisumaria
leghorn
Viestit: 447
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 12:38
Paikkakunta: Pyhämaa (Uusikaupunki)

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja kaisumaria » 28 Tammi 2018, 07:10

Sussexieni joukkoon liittyi syksyllä kolme milleä, kukko ja kaksi kanaa, kanoista toinen aika isokokoinen. Se pienempi mille on muninut kenties
kymmenkunta mukaa, toinen ei ensimmäistäkään, taitaa olla transkana.

Pari viikkoa olen ihmetellyt pienten munien loppumista vaikka näen että pikku-mille uskollisesti istuu yhdessä pesässä. Laitoin sinne lakatun, keitetyn
kananmunan kun luulin että joku syö niitä pikkumunia. Tarkoitus oli siis tutkia ensin hyökkääkö kukaan lattialle laitetun kananmuntan kimppuun. Ei
hyökännyt ja siksi siis laitoin sen pesään. Eilen sitten lopulta yhdistin kaksi asiaa päässäni, millejen hautomavietin ja munien katoamisen. :smt017
Pikkunen hautoo sitä keitettyä munaa! Ei siis ketään pölkylle eikä munarosvojakaan ole.
Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin

kukkopoika
bankiva
Viestit: 353
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 29 Tammi 2018, 19:05

Kanat pääsivät tänään pitkästä aikaa aurinkoon.Lauhan yön jälkeen puolenpäivän aikaan pilvet karkasivat ja lämpö nousi seinän vieressä +12 asteeseen.Kanat lekottelivat tyytyväisinä.
Katolta on tullut paljon lunta ja sen mukana räystään alla kanaverkko on mennyt ruttuun.Keväällä on verkon oikomista.
Etelä-Suomi taitaa paikoin olla lähes lumeton ja täällä Ylä-Savossa lunta on reilusti,noin 70 cm.Viinimarjapensaikkoon on juoksuttanut kuivaa lunta,tänään mittasin,nyt siinä on jo 80 cm ja lumi on painanut oksat,vähän latvoja näkyy.On hanget korkeat,nietokset.

Vastaa Viestiin